EVROPSKA DIJAGNOZA ZAPADNOG BALKANA “Zarobljene države” gde je politika povezana sa KRIMINALOM i KORUPCIJOM

Balkansko bure baruta pred eksplozijom. Zvanični izveštaj Evropske Komisije
Politika u sprezi organizovanog krimala i korupcije. Balkansko bure baruta.

EVROPSKA DIJAGNOZA ZAPADNOG BALKANA “Zarobljene države” gde je politika povezana sa KRIMINALOM i KORUPCIJOM

 
Organizovani sistemski kriminal i korupcija | Foto: RAS Srbija
Organizovani sistemski kriminal i korupcija | Foto: RAS Srbija

Ovo je, između ostalog, ocena stanja u zemljama Zapadnog Balkana, koja se navodi u Strategiji usvojenoj pre nekoliko dana. U suštini, poruka je da nijedna zemlja ne ispunjava takozvane Kopenhaške kriterijume za ulazak u Evropsku uniju, ni pravne, ni ekonomske ni političke, kao i da Uniji ovakvi kakvi jesmo, nismo neophodni.

Megalomanski projekat Aleksandra Vučića BEOGRAD NA VODI zaustavila CIA i FBI

– Postoji i široko političko mešanje u rad medija i kontrolu nad njima. Vidljivo osnaženo i nezavisno sudstvo, i odgovorne vlade i uprave, od suštinskog su značaja za promene koje su potrebne – navodi se u tekstu.

Politički uticaj na ekonomiju

Međutim, ovo nisu i jedine zamerke, jer postoje i one koje se odnose na ekonomiju, naročito uplitanje politike u nju.

Organizovani sistemski kriminal i korupcija koje podstiču vrhovi vlasti | Foto: Wikipedia
Organizovani sistemski kriminal i korupcija koje podstiču vrhovi vlasti | Foto: Wikipedia

– Pojedini delovi ekonomije u regionu su nekonkurentni, sa previše nepotrebnog političkog uplitanja i nerazvijenim privatnim sektorom. Nijedna zemlja Zapadnog Balkana trenutno se ne može smatrati funkcionalnom tržišnom ekonomijom, niti ima sposobnost da se nosi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama. Uprkos napretku u reformama, ostala su mnoga strukturna pitanja okrenuta tržištu rada, a naročito moguć́nosti zapošljavanja mladih ljudi – piše u ovom dokumentu.

Bez kompromisa sa korupcijom

Takođe, navodi se i da korupcija mora da bude iskorenjena, za šta su potrebne snažne i nezavisne institucije, efikasno krivično gonjenje, suđenje, ali i kazne. Javne nabavke su, prema mišljenju EU, jedan od izvora korupcije.

Javne nabavke jedan od izvora korupcije stoji u objavljenom Izveštaju | Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Javne nabavke jedan od izvora korupcije stoji u objavljenom Izveštaju | Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Potrebna je veća transparentnost u upravljanju javnim sredstvima, naročito u svim fazama javnih nabavki, oblasti koja je posebno sklona korupciji. Na Zapadnom Balkanu je bilo nekoliko primera poverljivih postupaka za nabavku robe, a neki veliki ugovori su dodeljeni bez javnog tendera. Postojali su navodi da se favorizuju politički povezani lokalni podizvođači, i da se radi o ilegalnim plaćanjima – piše u tekstu, gde se kao “lek” navodi ono što u suštini nije nepoznanica na papiru, ali jeste u praksi: transparentnost, konkurentnost, pravičnost tendera, ograničavanje upotrebe poverljivih postupaka, zaštita ponuđača od političkog uticaja.

Beograd na vodi, poprskan krvlju! EKSKLUZIVNO: Kako se gradnja kula na Savi koristi za šverc oružja i pranje para!

Navodi se i još jedna važna stvar: omogućiti građanima da jasno vide načine naplate poreza, od početnog tendera do konačnog izvršenja ugovora.

Znamo šta i kako radite

– Oštra ocena EU, “razvodnjena” time što se odnosi na sve, ili ni na koga posebno. Ipak, poruka je: pripremite se, znamo šta i kako radite – na ovaj način kritike Unije komentariše saradnik “Transparentnosti Srbija” Zlatko Minić.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Kako objašnjava za “Blic”, kako god ih ko tumačio, kontekst je da će, kada se iscrpe glavne teme, što su u slučaju Srbije Kosovo i granice, ovo doći na red. Kako slikovito objašnjava, “ljubav je trajala, bila je intenzivna, ali u Uniji neće moći da prođu stvari koje prolaze na domaćem tržištu”.

 – Srbija se u Strategiji najčešće pominje u kontekstu Kosova, a ovo je nešto što “visi nad glavom” i što dolazi na red. Ja Srbiju u svemu ovome prepoznajem, ali se nadam da je prepoznaje i vlast koja pokušava da stvori privid kao da se ne radi o njoj – kaže Minić.

 

KOMPLETAN IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE MOŽETE PROČITATI OVDE

Balkansko bure baruta pred eksplozijom. Zvanični izveštaj Evropske Komisije
Politika u sprezi organizovanog krimala i korupcije. Balkansko bure baruta. Pročitajte kompletan službeni IZVEŠTAJ

Evropski komitet za ljudska prava po skraćenom postupku do svojih prava – Sijamski blizanac Suda za ljudska prava u Strazburu

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite nas! Naš rad više neće biti moguć bez vaše podrške… PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com ili https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

If you’re able, and if you like our content and approach, please support the project. Our work wouldn’t be possible without your help… PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com or via: https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podelite ovaj članak sa drugima …

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*