Oduzeli petoro dece zato što su deca bila “indokrinirana” hrišćanskim uverenjima. Vlasti su čak uzele i tromesečnu bebu

Oduzeli petoro dece zato što su deca bila "indokrinirana" hrišćanskim uverenjima. Vlasti su čak uzele i tromesečnu bebu

SAŽETAK

  • Norveški program za dobrobit dece suočava se sve više sa međunarodnom pažnjom
  • Sve više slučajeva na Evropskom sudu za ljudska prava koji osporavaju oduzimanje dece od njihovih roditelja

STRASBOURG (8. jul 2019.) – Da li vlada ima pravo da oduzima decu od njihovih porodica bez dovoljno jasnih razloga? Dana 4. jula, ADF International podneo je intervenciju u slučaju porodica Bodnariu protiv Norveške Evropskom sudu za ljudska prava. 2015. godine, petoro dece iz porodice Bodnariu oduzeto je od svojih roditelja od strane norveške agencije za brigu o deci Barnevernet. Slučaj Bodnariu je trenutno jedan od osam slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava, gde se istražuje zatvoreni sistem Barnevernet u vezi sa njihovim odlukama da se deca po hitnom postupku oduzimaju od roditelja.

 

Državna briga o deci pod lupom

“Roditelji imaju pravo da upravljaju odgojem svoje dece. Norveška je intervenisala u porodični život porodice Bodnariu tako što je oduzela petoro dece bez ikakvog posebnog razloga. Oduzimanje dece uvek treba da bude poslednje sredstvo. Poslednjih godina sve je veći broj slučajeva preterivanja države i mešanja u porodični život, sa brojnim predmetima koji su završili pred Evropskim sudom za ljudska prava. Slučaj Bodnariu rezultirao je međunarodnim protestom kao i bežanjem porodice Bodnariu koja je pobegla iz Norveške. Nijedna porodica ne bi trebala biti izložena takvom iskušenju, posebno ne od strane države. Ohrabreni smo odlukom Evropskog suda za ljudska prava da sasluša i ovaj slučaj “, rekao je Robert Clarke, direktor evropske advokatske organizacije Alijansa za Odbranu Slobode – ADF International (European Advocacy for Alliance Defending Freedom).

 

Otkriven pravi razlog oduzimanja dece – deca “indoktrinirana” hrišćanskim uverenjima

2015. godine svo petoro dece oduzeto je od roditelja od strane agencije za brigu o deci Barnevernet. Vlasti su čak uzele i tromesečnu bebu. Barnevernet je prvobitno tvrdio da su deca odvedena zbog navoda o telesnom kažnjavanju, što je u Norveškoj nezakonito. Međutim, nakon dalje istrage koja je sprovedena, otkriven je pravi razlog za oduzimanje dece – službenici su smatrali da su deca ‘indoktrinirana’ hrišćanskim uverenjima od strane svojih roditelja. Kada je došlo do otkrića pravog razloga za njihovo oduzimanje, intenzivan pritisak međunarodne zajednice, uključujući i proteste izvan norveških ambasada širom sveta, prisilio je Barnevernet da vrati decu majci i ocu koji su zajedno s decom napustili Norvešku.

U decembru 2016. godine, porodica se obratila i iznela svoj slučaj Evropskom sudu za ljudska prava tvrdeći da je Norveška prekršila član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovaj član Evropske konvencije o ljudskim pravima štiti pravo na privatni i porodični život. ADF International je od Suda dobio dozvolu da interveniše u predmetu.

 

Norveške službe za decu pod međunarodnim nadzorom

Izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) iz 2018. godine o praksi norveške agencije za zaštitu dece, Barnevernet, otkrio je niz vrlo zabrinjavajućih otkrića. Izveštaj je potaknut slučajem porodice Bodnariu. Na primer, ovaj izveštaj pokazao je vrlo visoku učestalost “hitnih” intervencija prilikom oduzimanja dece od njihovih roditelja. Razlozi za ovakve intervencije službe za brigu o deci i porodici bili su posebno zabrinjavajući, kao što su to i izuzetno kratke vremenske posete roditelja svojoj deci a koja su obično nakon oduzimanja dece usledila.

„Uklanjanje dece od roditelja uvek treba da bude krajnje sredstvo. Čak i kada je to zaista neophodno, spajanje porodice treba da ostane centralni cilj. Istraga u Norveškoj je pokazala da bez delotvorne zaštite, agencije za zaštitu dece mogu prouzrokovati dugotrajnu štetu porodicama i ugroziti prethodno pravo roditelja da odgajaju svoju decu. Vreme je da Norveška postupi u skladu sa preporukama Saveta Evrope i poštuje pravo roditelja da odgajaju svoju decu, osim ako nema dokaza o ozbiljnom kršenju roditeljskih dužnosti ”, rekao je Clarke.

Duško Velkovski 

 

Mesečni poklon od 5 dolara čini svet različitim

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

BONUS VIDEO: ČIJA SU NAŠA DECA – TRIBINA 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Ifdfw9CBX5w[/embedyt]

Preporučeno:

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*