Poslednja anketa koju je sprovela Evropska komisija (EK): Građani nemaju poverenja u vlast!

Poslednja anketa koju je sprovela Evropska komisija (EK): Građani nemaju poverenja u vlast. Evropska komisija: Najnoviji rezultati

Poslednja anketa koju je sprovela Evropska komisija (EK) ukazuje da među zemljama EU postoji oštra podela na one koje podržavaju i one koje se protive daljem proširenju Unije. 

Evropska komisija: Građani nemaju poverenja u vlast

Ko je za proširenje Evropske Unije

Kada je reč o građanima pet zemalja kandidata za članstvo, oni i dalje pretežno smatraju da je članstvo u EU dobro za njihove države. Među onima koji najviše podržavaju nastavak procesa proširenja EU nalaze se Španci, čijih je čak 71 procenata građana izjavilo da je za ulazak novih članica.

Slede Poljska i Litvanija sa 66 procenata, Rumunija sa 65 odsto. U Mađarskoj i Hrvatskoj podrška proširenju iznosi 62, odnosno 61 procenat.

Ko je protiv proširenje Evropske Unije

Među zemljama EU čiji se građani u najvećoj meri protive širenju EU su Finska sa 64 procenata glasova protiv. Francuska sa negativnih 62 odsto odgovora ispitanika takođe se protivi daljem proširenju EU.

Ko je za predaju suvereniteta Briselu

Među zemljama kandidatima za članstvo u EU najveća podrška predaji dela suvereniteta Briselu je u Albaniji sa 93 procenta. Sledi Makedonija sa 58 procenata.

Ko je protiv predaje suvereniteta Briselu

U Crnoj Gori podrška je spala na 45 procenata. U Srbiji je samo 42 odsto ispitanika odgovorilo da podržava članstvo u EU.

Dobrobiti ulaska u Evropsku Uniju

Na pitanje da li bi generalno gledano članstvo u EU donelo nekakvu dobrobit za njihove zemlje 56 odsto građana Srbije to vidi tako, dok 29 odsto ima negativno mišljenje po tom pitanju.

I o tom pitanju najpozitivniji odnos imaju građani Albanije. Njih čak 95 procenata vidi dobrobit od ulaska zemlje u EU. Za njima sledi Makedonija sa 71 procentom pozitivnih odgovora i Crna Gora sa 61 odsto.

Pitanje kvaliteta života

U poslednjem Eurobarometru za jesen 2018. godine građani zemalja kandidata za članstvo, četriri zemlje Zapadnog Balkana i Turska, odgovarali su na ista pitanja koja su bila postavljenja i građanima EU o kvalitetu života.

Većina građana zemalja Zapadnog Balkana slaže se sa građanima zemalja članica EU da su najveći problemi sa kojima se trenutno suočavaju u oblasti ekonomije i porodice, odnosno same države i da brinu zbog dalje nezaposlenosti.

Poverenje u medije – čak 62% građana Srbije izjavilo da im ne veruje

Kada je u pitanju poverenje u medije mišljenja građana i EU i Zapadnog Balkana su podeljena na one koji im veruju odnosno ne veruju. U Srbiji, kada su pisani mediji u pitanju, samo 28 procenta građana izjavilo je da im veruje, dok je čak 62 procenta odgovorilo negativno.

Najviše poverenja u pisane medije u EU imaju skandinavske zemlje: Holandija, Nemačka i Austrija.

Najmanje poverenja u pisane medije imaju (pored Srbije) i građani Grčke, Bugarske i Kipra.

NA NIVOU CELE EVROPE: Građani nemaju poverenja u vlast

Na nivou cele EU – 59 posto građana nema poverenje u vlast. Samo 35 procenata građana veruje vlastima.

U Srbiji podrška vladi je nešto veća i iznosi 37 procenata. Takođe u Srbiji čak 55 odsto građana nemaju poverenja u vlast.

Izvor: Evropska Komisija, European Commission, Tanjug

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*