Lajka – Svemirska lutalica u misiji bez povratka

Lajka - Svemirska lutalica u misiji bez povratka | Priča o Lajki... ova priča postala je deo istorije, priča o jednom malom mešancu, koji je lutajući ulicama Moskve zalutao među zvezde... Lajka

Lajka – Svemirska lutalica u misiji bez povratka

Iako smo učili u školama tako, i svuda možemo pročitati da je Lajka prvo živo biće u Svemiru ova tvrdnja nije u potpunosti tačna.

Tehnički Lajka nije prvo živo biće koje je poletelo u Svemir jer su pre nje to učinila još dva psa, majmun, miš i vinske mušice. Lajka je prvo živo biće koje je orbitiralo oko zemlje. Priča o Lajki počinje u Rusiji.

Dugo je bila lutalica moskovskim ulicama, znala je da trpi hladnoću i izgladnelost, i da se snalazi u nezahvalnim uslovima, što je kvalifikovalo kao idealnog kandidata. Ovaj trogodišnji mešanac je prošao čitavu obuku navikavanja na svemirsku hranu, beztežinski prostor, velika ubrzavanja, boravak u skučenom prostoru i tako dalje. Prošavši zaista tešku obuku, Lajka je bila spremna za misiju sa koje nije bilo povratka. Dobila je svoje svemirsko odelo, a veče pre lansiranja, svi naučnici koji su radili na Sputnjikovom programu su došli da se oproste od nje. Očekivalo se da će Lajka preživeti oko 10 dana, obzirom na uslove i količinu hrane koju je imala. Rano ujutru 03. novembra 1957. u 5:30, iz Kazahstana lansiran je Sputnjik sa hrabrom kerušom, Lajkom. Na vrhuncu ubrzanja senzori su pokazivali da Lajka diše četiri puta brže nego pre lansiranja! Otkucaji srca su joj skočili sa 103 na 240 otkucaja u minutu! Skučena u kapsulu veličine 80cm, izložena ogromnoj količini stresa, Lajka je hitala ka zemljinoj orbiti, hitala je ka istoriji, hitala je ka putu sa koga nije bilo povratka. Nakon što je dostigao orbitu, vrh Sputnjika 2 je uspešno odbačen. Nakon 3 sata, Lajkino stanje se stabilizovalo, pojela je svoj prvi, a ujedno i poslednji obrok, dok je sistem za regulaciju temperature otkazao, držeći konstantno 40° u kabini. Nakon par sati i devetog obilaska oko naše planete, zbunjeno srce ovog malog heroja nije moglo da izdrži više, Lajka je izdahnula.

I dan danas se polemiše da li je trebala ova žrtva da se podnese da bi dobili neke informacije koje su par godina kasnije, poslale i prvog čoveka u Svemir, to je ono što nikada nećemo saznati. Neki naučnici tvrde da nisu dovoljno toga saznali da bi mogla da se “opravda” Lajkina smrt. Nakon svega toga ostaje nam samo ova priča koja ja postala deo istorije, o jednom malom mešancu, koji je lutajući ulicama Moskve zalutao među zvezde.

Autor: Velkovski Danijel

Lajkino srce i dalje kuca sa zvezdama
Lajkino srce i dalje kuca sa zvezdama

Podelite ovu priču …

Global Media Planet INFO

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*