NATO U SRBIJI – SKUPŠTINA DANAS USVAJA: NATO će se slobodno kretati Srbijom, zaštićen imunitetom, oslobođen poreza …


NATO U SRBIJI

BEOGRAD – Pripadnici NATO moći će slobodno da se kreću po Srbiji, da sa vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu i imaju imunitet i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške, a o kojem bi poslanici trebalo da se izjasne već danas.

Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, „pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju“, dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO, na njihov zahtev, mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe.

Celokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove – bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Saglasnost na ovaj predlog zakona već su dali članovi parlamentarnog Odbora za odbranu. Član Odbora, general Momir Stojanović, kaže za „Novosti“ da se ovim zakonom samo dodatno uređuju oblasti saradnje sa NATO, koje su dogovorene prošle godine, potpisivanjem IPAP (Individualni partnerski akcioni plan):

– Već po IPAP, predviđeno je da vojnici NATO mogu da se kreću po Srbiji i imaju određeni imunitet. Takođe, postoji i nekoliko sporazuma koji uređuju razmenu informacija. Jedino novo što ovaj zakon donosi je to što će NATO ubuduće moći da nam logistički pomaže u uništavanju viška naoružanja i delaboraciji municije Vojske Srbije.

NATO ĆE BITI LOGISTIKA: Sprema se uništavanje 4.000 tona oružja Vojske Srbije!

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao je saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, koji je potpisan septembra 2015. godine.

Sporazum predstavlja pravni osnov za uspostavljanje odnosa u oblasti logistike, rečeno je u sredu na sednici tog skupštinskog tela.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Srbija pristupanjem Programu NATO „Partnerstvo za mir“ iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije tim operacijama.

Stupanjem u ugovorni odnos sa tom organizacijom ispunili bi se prethodni uslovi za uvećanje efikasnosti logističke podrške, a ujedno smanjili troškovi angažovanja u multinacionalnm operacijama i dostizanja interoperabilnosti oružanih snaga sa snagama država-članica organizacije severnoatlantskog ugovora i partnerskih država.

Đorđević je naveo i da će se potpisivanjem sporazuma stvoriti pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac, gde je predviđeno uništavanje oko 4.000 tona ubojnih sredstava. (Izvor: Pravda)


Da se podsetimo ne tako davne prošlosti …

 NATO bombardovanje Srbije

NATO bombardovanje Srbije (kodno ime Operacija Saveznička sila (engl. Operation Allied Force) ili u SAD Operacija Plemeniti nakovanj (engl. Operation Noble Anvil), u Srbiji poznato i kao Milosrdni anđeo ili NATO agresija, bila je završna faza Rata na Kosovu i Metohiji, koja je trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji Namerna sila 1995. i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

Intervencija NATO-a je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Neposredan povod za akciju bila su dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše sporazum iz Rambujea.

NATO je 24. marta 1999. godine u 20:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u Srbiju da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten. 

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj Srbija zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Sa vojskom i policijom u Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca.

Kosovski Albanci su 17. februara 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost Kosova od Srbije, što Srbija ne priznaje.

Procene o gubicima NATO pakta veoma variraju. Izvori iz alijanse, sa kojima se kasnije saglasila i jugoslovenska strana, zvanično navode da su tokom bombardovanja oborena svega dva NATO aviona (F-117 i F-16), 9 bespilotnih letelica, 45 krstarećih raketa i 4 velika projektila, dok je veliki broj letelica oštećen ili se nakon dejstava srušio. Nezvanične procene navode znatno veći broj (do oko 100 letelica različitih tipova).

A KAKO JE IZGLEDAO “MILOSRDNI ANDJEO” 

Da još malo približimo kako je to tada izgledalo čije se posledice nakon bačenih tona i tona Uranijuma zabranjenog po Ženevskoj konvenciji pored kasetnih bombi i ostalih nedozvoljenih sredstava od strane 19 vojno vrlo moćnih zemalja osećaju i danas u smislu prave epidemije kancerogeznih i drugih oboljenja.

Pažnja, Pažnja … danas nepažnja ili nešto drugo? Ko nije dobio u ratu dobio je na tacni samo se još motiv ne zna. Ili možda zna …

Bombardovanje porodilišta, bolnica i civila u Srbiji 1999. od strane NATO snaga u operaciji pod nazivom “Milosrdni Andjeo” u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, koje je trajalo 78 dana i noći sa preko 600 NATO letelica svakodnevno i bez odobrenja Saveta Bezbednosti UN:

A kako je tih 78 dana bombardovanja izgledalo iz NATO perspektive:

Datum: 24. mart – 10. jun 1999.
Lokacija: Flag of FR Yugoslavia.svg Srbija
Uzrok: Slučaj Račak i neuspeh Pregovora u Rambueu
Rezultat: Rezolucija 1244
Povlačenje Vojske sa Kosova i Metohije (KiM), pokrajina postaje protektorat UN u sastavu Republike Srbije.
Skupština Kosova je 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost autonomne pokrajine KiM od Republike Srbije, tako stvarajući Republiku Kosovo.
Sukobljene strane
Flag of FR Yugoslavia.svg SR Jugoslavija Zastava NATO-a NATO
ustupanje vazdušnog prostora
Zastava Hrvatske Hrvatska
Zastava Republike Makedonije Makedonija
Zastava Albanije Albanija
Zastava Slovenije Slovenija
Zastava Bugarske Bugarska (7. maj)
Zastava Rumunije Rumunija (10. maj)
Komandanti i vođe
Flag of FR Yugoslavia.svg Slobodan Milošević
Flag of FR Yugoslavia.svg Dragoljub Ojdanić
Flag of FR Yugoslavia.svg Svetozar Marjanović
Flag of FR Yugoslavia.svg Nebojša Pavković
Flag of FR Yugoslavia.svg Sreten Lukić
NATO Vesli Klark
NATO Rupert Smit
NATO Havijer Solana
Jačina
vidi
vidi
Žrtve i gubici
1008 poginulih (659 vojnika i 349 policajaca); od dejstava NATO 271 (249 vojnika i 22 policajca);
Oko 2.500 poginulih i 6.000 ranjenih civila

Zvanično 2 vojnika, 3 aviona, 2 helikoptera; 4.000+ OVK gerilaca i preko 8.000 civila
Protiv_vazdušna_odbrana_pokušava_da_obori_NATO_bombardere-2
Protiv vazdušna odbrana obara NATO bombardere

Obavezno pročitati i: 

Hrvatska HITNO mora istupiti iz NATO pakta! NATO je zločinačko-genocidna tvorevina koja služi bankarima! – piše čuveni književnik Zoran Antičević, književnik Matice hrvatske

 

OTVORENO PISMO AMERICI: Ne pomažite više nikome, molimo vas!

Otvoreno pismo Americi i ambasadorki SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun čuvenog crnogorskog novinara Marka Milačića: „Ne pomažite, please“. Zašto ratujete sa svetom?

Nemački generali: Dosta je bilo svetskog terora SAD i NATO 

Oko sto generala i oficira nemačkog Bundesvera potpisali su otvoreno pismo u kojem su osudili politiku Zapada prema Rusiji, a originalni tekst pisma, pod nazivom “Vojnici za mir“, prenosimo u celini zajedno sa svim potpisnicima. 

 

Global Meida


Facebook Comments

3 Comments

  1. Alo srbijo probudi se koji bre nato onaj sto nas je 99’ bombardovao???!!! I mi cemo samo da sedimo i da gledamo??? Necemo u nato bre!!! Ajde da se organizuje protest breeeeee!!!! Ajde sad neka narod uradi nesto!!! A ne svi cekajo da huligani urade nesto i opet da ih pljuju!!! Srbi stidite se sto sedite skrstenih ruku i sve nemo posmatrate!!! I ja se stidim ali da neko nesto pokrene prvi cu se pridruzit!!

  2. Sramoto i bedo,posle svega imbecili u skupstini primaju NATO rasirenih ruku,zar niste videli sta su nam uradili pre samo par godina,unistili su i ono malo sto je ostalo u ovoj bednoj drzavi,zagadili su nas radioaktivnim materijalima i oduzeli i ono malo sto je ostalo ovom napacenom narodu.Neka vam ovo bude poslednje sto vraga dovodite u NAŠU zemlju,a kada dodje neizbezno prvi cete biti na meti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*