Rusija u Africi postaje dominantna sila

Rusija u Africi postaje dominantna sila

Rusija u Africi postaje dominantna sila

Rusija i Centralnoafrička Republika (CAR) su 21. avgusta potpisale sporazum o vojnoj saradnji. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegova CAR koleginica Mari-Noel Kojara su se sastali uoči odbrambenog foruma Vojska-2018, izvan Moskve, kako bi finalizovali taj sporazum.

Prema rečima ruskog šefa odbrane, Centralna Afrika “je obećavajući partner na afričkom kontinentu.“ Dokument obuhvata isporuke oružja i obuku osoblja.

Centralnoafrički oficiri će proći kroz kurseve obuke na ruskim vojnim akademijama i koledžima. Ove godine, Rusija je već poslala laka naoružanja, raketne bacače i protivavionske topove za dva bataljona. U toj zemlji ima 175 vojnih i civilnih instruktora za obuku osoblja.

Ruska Federacija ima vojna partnerstva sa Kamerunom, Demokratskom Republikom Kongo (DRK), Nigerijom, Kenijom, Burkinom Faso, Ugandom, Južnim Sudanom, Mozambikom i Angolom.

2017. godine je sudanski predsednik Omar al Bašir zatražio od Rusija da zaštiti njegovu zemlju “od agresivnih dela Sjedinjenih Država.“ Sve u svemu, Rusija je odgovorna za oko 30% ukupnog snabdevanja oružjem u regionu.

Vojna saradnja ide ruku pod ruku sa napretkom u drugim oblastima. U martu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao na petodnevnu afričku posetu Nambiji, Zimbabveu, Angoli, Mozambiku i Etiopiji. On je potpisao trgovinske sporazume sa Angolom i Mozambikom, a takođe je ojačao diplomatske veze sa novom vladom Zimbabvea.

Ruske kompanije istražuju nalazište platine Darvendejl, jedno od najvećih na svetu. Ruska Alrosa je prisutna u Angoli, zemlji bogatoj dijamantima. Moskva i Luanda su angažovane u pregovorima o saradnji u proizvodnji ugljovodonika.

Prošlog oktobra je Rusija potpisala sporazum od 20 milijardi dolara za izgradnju dve nuklearne elektrane u Nigeriji. Nedavno su uspostavili poseban odnos sa Ruandom kako bi povezali Rusiju sa istočnoafričkom zajednicom.

Benin, Etiopija, Gvineja, Mozambik, Tanzanija i Zimbabve, između ostalih, su tokom protekle decenije osetile olakšanje ruskog duga. Rusija radi sa rudarskim industrijama Zimbabvea i Gvineje i sarađuje sa Sudanom po pitanju nuklearne snage.

Rusija i Afrička unija (AU) su trenutno u procesu izrade konceptualnog okvira sporazuma o saradnji.

Rusija je pokazala afričko poslovanje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburugu 2018. godine. Predviđeno je da ona bude domaćin foruma Rusije i Afričke unije 2019. godine. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, forum će predstaviti sveobuhvatnu, stratešku mapu puta za više ekonomske saradnje i širok spektar investicionih mogućnosti, plus efikasne načine za rešavanje problema regionalne bezbednosti i poboljšanje javne diplomatije u Africi.

Ruski odnosi sa Južnoafričkom zajednicom za razvoj su takođe u usponu.

Države regiona žele da diverzifikuju svoje spoljne odnose. Moskva im pomaže da postignu ovaj cilj, jer uživa reputaciju pouzdanog i pragmatičnog partnera koji je u stanju da se bavi regionalnim pitanjima, kako na diplomatski tako i na vojni način.

Ona održava dobre odnose sa svima u regionu, čineći Rusiju pravim izborom kada je reč o traženju partnera za mirovne operacije. Rastući uticaj Rusije u podsaharskoj Africi je deo šire slike, jer se njena snaga znatno razvila na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Izvor: Webtribune.rs Ilustracija: D. Velkovski

Russia Military Capability 2018: 4 Minutes of Fury – Russian Armed Forces – Вооруженные силы России – VIDEO

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-sN4Q8z6I2o[/embedyt]

 

Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

Srbija trajno isključena iz evropskog razvoja – Geopolitika

GEOPOLITIKA pod udarom? Praćenje novinara i zaposlenih – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nikola Petrović ugasio Magazin Tabloid

 

Pročitajte još:

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici – ISTINE I ZABLUDE – Prof. dr Branislav Ristivojević

Siromaštvo nije zločin! Država oduzima decu i zbog nemaštine (6) – dr Zoran Milivojević

PORODICA NA UDARU: Roditeljima oduzeto čak 5.668 dece za pet godina

Preporučeno:

 


 

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*