UN: DŽULIJAN ASANŽ JE NEZAKONITO PRITVOREN


London, Njujork — Panel UN zvanično je objavio Odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “proizvoljno pritvoren” i da mu se hitno mora obezbediti sloboda kretanja.

Kako se navodi u saopštenju, Radna grupa UN smatra da su Asanžu slobodu uskratile vlade Švedske i Velike Britanije i da bi one morale da reaguju.

“Pozivamo švedske i britanske vlasti da okončaju uskraćivanje prava gospodinu Asanžu, da poštuju njegov integritet, bezbednost i slobodu kretanja, kao i da mu obezbede pravo na kompenzaciju”, navodi se.

Nemarnost Švedskog Tužilaštva ili nešto drugo?

Panel UN je ocenio da je do dugog boravka u pritvoru došlo zbog “nemarnosti švedskog tužilaštva” i zato tim pravnika UN poziva vlasti Švedske i Velike Britanije da “ponovo razmotre celokupnu situaciju”.

“Asanžu bi trebalo u što kraćem roku omogućiti da uživa svoje pravo na slobodu kretanja i sva prava koja mu garantuju međunarodni propisi o pritvoru. Radna grupa smatra da bi njegovo pritvaranje trebalo okončati i dati mu pravo na nadoknadu”, navodi panel UN.

Nad Asanžom se sprovodi neviđena tortura

U saopštenju se dodaje da je osnivač Vikilksa bio izložen “različitim vidovima uskraćivanja sloboda” i to po više osnova.

“Prvo je pritvoren u zatvoru Vendsvort u Londonu, a zatim je bio u kućnom pritvoru, posle čega je bio zatočen u Ambasadi Ekvadora”, piše u saopštenju.

Odluka panela UN nije obavezujuća, a britanske vlasti su juče poručile da će uhapsiti Asanža kada napusti ekvadorsku ambasadu.

Asanž je izjavio da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko Odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i “obustave pokušaji hapšenja”.

Tužba Protiv Švedske i Velike Britanije

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo Tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog Odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhapšen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, najvećeg odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli Sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

 

Asanž: Ovo je pobeda

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas je u emotivnom obraćanju pristalicama sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu gde boravi od 2012. godine, rekao da Odluka panela UN koji je utvrdio da je “nezakonito pritvoren”, predstavlja “pobedu”.

Assange-UN

“Kako je to dobro! Ovo je pobeda koja ne može biti negirana. To je pobeda od istorijskog značaja“, rekao je on novinarima i pristalicama ispred ambasade.

On je rekao i da je došlo vreme da njegova deca dobiju svog oca nazad. “To će se desiti pre ili kasnije”, dodao je on, prenosi AFP.

Mašući kopijom Odluke Panela UN, obučen u sivo odelo sa kravatom, Asanž je često žmirkao, jer mu je dnevno svetlo očigledno smetalo.

“Ojačao sam u ovom procesu i mogu da podnesem. Međutim, kakvo pravo ima ova ili američka ili švedska vlada da uskrate mojoj deci pravo na oca pet godina?”, upitao je on.

Asanž je ponovio da je on u “nezakonitom, nemoralnom i neetičkom pritvoru” pošto je britanska policija rekla da će ga uhapsiti čim izađe iz ambasade i stupi na britansko tlo kako bi ga izručila Švedskoj.

Ekvador će zatražiti kompenzaciju za boravak Asanža u njegovoj ambasadi

Rafael-Korea-Džulijan-Asanž-05-02-2016

Predsednik Ekvadora Rafael Korea pozdravio je odluku Radne grupe UN i zatražio kompenzaciju za ozbiljnu moralnu i materijalnu štetu nanetu njegovoj državi i Asanžu.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea pozdravio je odluku Radne grupe UN o nezakonitom lišavanju slobode osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. On je naveo da je Ekvadoru i samom Asanžu naneta ozbiljna moralna i materijalna šteta koju bi trebalo kompenzovati.

„Ko namerava da kompenzuje štetu nanetu Asanžu i Ekvadoru? Znate li koliko je koštalo obezbeđenje ambasade?“, postavio je pitanje Korea i dodao: „Suočavali smo se sa pokušajima špijunaže i drugih stvari“.

Panel Ujedinjenih nacija objavio je danas odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „arbitrarno pritvoren“ i pozvala na njegovo oslobađanje. 

Vezano: 
Britanija i Švedska: Nećemo poštovati Odluku UN o oslobađanju Asanža

Preporučeno:

BAJDEN U BEOGRADU – VUČIĆ: PONAŠAJ SE KAO KOD SVOJE KUĆE – VIDEO by Boris Malagurski

Svetu treba Vikiliks – The world needs WikiLeaks

 

Global Media Planet INFO

 

A evo kako su Anonymousi širom sveta svojevremeno protumačili sva dešavanja vezano za Asanža, WikiLeaks kao i sam pojam pravde i nepravde i poslali poruku na sebi svojstven način vladama Engleske, Švedske, Australije i Amerike. 🙂 Enjoy!

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam ponudimo kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili bilo u novcu bilo u opremi, hrani, obući i odeći, plaćanju računa koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostalih troškova kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!  

Uslovi korišćenja

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*