UNESCO: Vlast u Srbiji da objasni navode o kriminalu u centrima za socijalni rad

UNESCO: Ovlašćenja policiji da oduzima predmete centra kao i da pritvara socijalne radnike koji su pod sumnjom da se bave bave kriminalom.

Evropska Katedra za bioetiku organizacije UNESCO pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objasni protivrečne podatke o broju zaraženih i preminulih od kovida-19 u ustanovama socijalne zaštite, kao i da demantuje izveštaje o zlostavljanju dece “i drugom kriminalu u centrima za socijalni rad”, ili da navede šta je preduzeto da se to zaustavi, a osumnjičeni procesuiraju.

Katedra za bioetiku organizacije UNESCO, istakla je da na predlogu o novim ovlašćenjima policije koja se odnose na centre za socijalni rad insistiraju zato što bi se njime zaštitila deca i ostale ranjive grupe stanovništva u Srbiji, koje su se pokazale kao veoma ugrožene, posebno tokom sadašnje pandemije.

Oni su predložili da se novim zakonskim aktima policiji omogući da oduzima predmete od centara za socijalni rad, da zadržava radnike tih centara do 48 sati, kao i one koji su sa njima involvirani u udruženom kriminalnom poduhvatu (to mogu biti sudije, službenici nadležnog ministartsva i svi drugi koji su dobro pozicionirani da budu u kriminalnom lancu), sa zahtevom da im se produži pritvor dok se ne ispitaju sumnje.

Sa UNESCO Katedre naveli su da nakon “nekorisnih dopisa” koji su im poslati iz kabineta premijerke Ane Brnabić i nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posebno insistiraju da se odmah donesu odgovarajući akti kojima bi se na osnovu prijava građana obezbedilo policiji da interveniše u centrima za socijalni rad, i da se o tome izjasni i Vučić.

“Odgovor koji smo dobili iz kabineta predsednice Vlade ne posvećuje nijednu jedinu reč ključnom pitanju koje se tiče protivrečnih podataka o broju zaraženih i preminulih od kovid-19 u ustanovama socijalne zaštite”, navodi se u saopštenju i dodaje da je predlog Vučiću upućen pošto je dopis o spornim kriminalnim pitanjima dostavljen na privatni mail šefa Katedre prof. dr Vojina Rakića.

Kako se u saopštenju dodaje, šef UNESCO Katedre za Evropu tražio je dopunu dopisa “u vezi sa veoma ozbiljnim kriminalnim radnjama u centrima za socijalni rad, kao što su zlostavljanje i zanemarivanje dece, zlostavljanje njihovih roditelja, prodaja beba, dodela dece hraniteljskim porodicama za novac, pa čak i ubistva, o čemu su opširno izveštavali mediji”.

On je, takođe, zamolio da mu se dostavi informacija o aktivnostima Vlade i predsednika Vučića u toj oblasti, a posebno šta su preduzeli ili nameravaju da preduzmu u cilju otklanjanja “pomenutih nepravilnosti i kriminalnih radnji u centrima za socijalni rad”.

“Ujedno je ponovljena inicijativa da se, na osnovu sumnji na kriminal u centrima za socijalni rad, daju ovlašćenja policiji da oduzima predmete ovim centrima, kao i da pritvara socijalne radnike koji su pod sumnjom da se bave ili da su se bavili kriminalom koji pogadja najranjivije delove populacije”, stoji u saopštenju.

Međutim, kako navode, na taj dopis koji je stigao na privatnu adresu šefa Katedre, akt Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu u kome se, kako su rekli, uz negiranje bilo kakve odgovornosti ministarstva i opšte administrativne frazeologije “da medijima ne treba uvek verovati”, navodi da bi trebalo navesti pojedinačne primere kriminala i da izmene i dopune krivičnog zakonodavstva nisu u nadležnosti tog resora.

UNESCO: Prethodno saopštenje

“Premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića pozivamo da hitno upute zahtev Ministarstvu da otkloni sve prijavljene nepravilnosti i nezakonitosti, a posebno zlostavljanje i zanemarivanje dece i nemoćnih, kao i druga nezakonita postupanja prema najranjivijim delovima populacije u centrima za socijalni rad”, stoji u ranije izdatom saopštenju. 

“Ta netransparentnost u potpunosti se uklapa u rad određenog broja centara za socijalni rad, a u kojima se, na osnovu brojnih izveštaja u medijima, stiče utisak da se vrše krivična dela, da se vrši psihološko nasilje nad decom i njihovim roditeljima, nad nemoćnima, da se učestvuje u prodaji beba, da se deca za novac dodeljuju hraniteljskim porodicama, kao i da se vrše druge nemoralne i kriminalne radnje, te se usled nestručnog ali pre svega kriminalnog rada centara za socijalni rad događaju čak i ubistva u tim ustanovama”, naveo je prof. dr Vojin Rakić šef UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu.

U svetlu navedenih okolnosti, kako su rekli, podržali su inicijative da se u narednom periodu izvrše korenite reforme u sistemu socijalne zaštite, a posebno inicijativu da se odmah izmene odgovarajući zakonski akti kojima bi se na osnovu prijava građana obezbedilo pravo policiji da preuzima predmete od centara za socijalni rad, da pritvara radnike ovih centara na 48 sati, sa zahtevom da im Tužilaštvo produži pritvor, sve dok se ne ispita opravdanost sumnje da se određeni radnik centra za socijalni rad bavi ili se bavio nekom od prethodno navedenih ili drugih kriminalnih radnji nad najranjivijim delovima populacije.

Autor: Beta

Vezano: 

Preporučeno: 

Imamo malu molbu za vas

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*