Vlada Mađarske i ruska kompanija Gasprom potpisali su sporazum o produžetku gasovoda “Turski tok” preko Bugarske i Srbije do Mađarske


Vlada Mađarske i ruska kompanija Gasprom potpisali su sporazum o produžetku gasovoda “Turski tok” preko Bugarske i Srbije do Mađarske.

06.07.2017. | 12:09

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da će izgradnja gasovoda biti završena 2019. godine, kada je planirano da počnu prve isporuke gasa tom trasom.

Povezivanja na novi gasovod je pitanje nacionalne i energetske bezbednosti i ekonomskog razvoja i Mađarskoj će obezbediti novi izbor snabdevanja gasom, rekao je Sijatro za MTI, prenosi ruska agencija Tass.

On je istakao da, “uprkos hipokriziji zapadnog sveta”, u Evropskoj uniji stalno raste potražnja ruskog gasa i Gasprom je prošle zime Evropi prodao rekordne, do sada nezabeležene količine tog energenta.

Prema rečima Sijarta, Mađarska je treća država koja se priključila ovom projektu, jer su Bugarska i Srbija već potpisale sva neophodna dokumenta.

“Gasovod “Turski tok” će nam omogućiti da godišnje iz Srbije dobijamo osam milijardi kubnih metara gasa”, kazao je Sijarto.

Polaganje cevi kroz Crno more, u dužini od 910 kilometara, zvanično je počelo pre desetak dana. Dužina gasovoda kroz Tursku iznosiće 180 kilometara, a projekat je vredan oko 14 milijardi evra.

Izvor: FoNet

Da se podsetimo – 23.06.2017.

Počelo polaganje cevi za gasovod “Turski tok”

Izvor: GURCAN OZTURK / AFP
Izvor: GURCAN OZTURK / AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je turskog kolegu Tajipa Erdogana da je počelo polaganje cevi na podvodnoj sekciji gasovoda “Turski tok”.

Putin je telefonom razgovarao sa Erdoganom sa broda za instalaciju cevi i preneo mu informaciju o početku podvodnih radova, navodi “Sputnjik”.

“Naši projekti sa Turskom razvijaju se na način na koji se ne razvijaju sa mnogim zemljama. Sa nekim državama provedemo godine u dobijanju raznih administrativnih dozvola, a sa Turskom je to završeno za nekoliko meseci i bez sumnje se dešava kao rezultat vaše lične i direktne podrške”, rekao je ruski predsednik.

Sporazum o gradnji “Turskog toka” potpisan je u jesen 2016. godine, a radovi su počeli posle samo nekoliko meseci, naglasio je Putin.

“Ukoliko naši partneri to žele, bićemo spremni da isporučujemo gas preko Turske na jug i jugoistok Evrope”, dodao je ruski lider i napomenuo da takvo interesovanje postoji.

Putin je rekao da se nada da će biti ispoštovani i rokovi gradnje nuklearne elektrane “Akuju”.

Izvor: Srna

 

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*