Manipulacija emocijama i mislima


Manipulacija emocijama – Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi za izazivanje kratkog spoja prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svest zamenjuju emotivni impulsi (bes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvesnom pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

Velike korporacije koriste vaše emocije kako bi vas naveli na kupovinu proizvoda ili usluga. Njihove reklame kreiraju psiholozi i tačno znaju gde treba gađati i koju emociju izazvati u vama kako biste postali njihov klijent, kupac, odnosno žrtva. Oni žive od vas, dragoceni ste im jer im dajete svoj novac. Pristajete na razne uslove i dajete im dozvolu da uđu u vaš život a toga niste ni svesni.

Pogledajmo malo na primerima kako se to radi…

PRIMER 1:

Voda “JANA” odnedavno koristi citate i afirmacije Louse Hay u svojim reklamama. Svi znamo (barem većina nas) ko je Louise Hay. Ona je žena čije knjige menjaju ljudske živote i navode ih da spoznaju sebe, da budu sretni sami sa sobom i da shvate sami sebe iznutra. Ukoliko ste pročitali ijednu njenu knjigu sigurni smo da ne možete a da ne potvrdite da vas je učinila srećnijom osobom i da ste svet oko sebe počeli gledati drugačije. Kompanija “Agrokor” (vlasnik Ivica Todorić) veoma dobro zna gde gađati klijentelu. Osećanja! Ukoliko njihov proizvod izazove lepa osećanja u vama naravno da ćete kupiti proizvod jer u suštini svi težimo ka sreći i obično kupujemo ono za šta mislimo da će nas učiniti srećnijima. Lepa osećanja nemate zbog samog proizvoda jer voda je voda, ali ova ima poruku, ova je bolja od one iz slavine. Ona iz slavine ne govori ništa, samo teče i samo je voda. Ova je drugačija… Da li je zaista? Biste li je kupili da na njoj stoji istinita poruka a ne promotivna reklama?

Poruka za tebe:

PRIMER 2:

Sve banke sveta koriste emocije u svojim reklamama. “Uzmite stambeni kredit i živite u vlastitom domu sa svojom srećnom porodicom”. Koje emocije izaziva u vama ova rečenica? Reči: “Vlastiti dom”, “Porodica”, “Sreća”? Naravno da će u vašim mislima odzvanjati ove reći, da će proraditi vaša mašta, da ćete se osećati srećno maštajući o “srećnom životu” i da ćete pogledati sebe sada i spoznati da ste sada podstanar ili živite s roditeljima koji vas gnjave… nemate svoj mir, osećate se užasno. Oh kako bi bilo lepo da imam svoj dom.

A činjenice?

Činjenica da taj “vlastiti srećni dom” zapravo 30 i kusur godina neće biti vaš nego će biti u vlasništvu banke.

Činjenica da ćete ukoliko ostanete bez posla i nađete se u situaciji da ne možete plaćati kredit i kamate biti bezosećajno izbačeni na ulicu zajedno sa svojom srećnom porodicom.

Činjenica da ćete banci zapravo isplatiti / vratiti 3 puta više nego što vaš srećni stan vredi.

Činjenica da 30 i kusur godina nećete imati miran san jer ćete strahovati i pitati se “šta ako se razbolim, šta ako posao propadne, kako ću plaćati”…

Te činjenice će biti u zadnjem planu vašeg razmišljanja u trenutku potpisivanja ugovora o kreditu iz razloga jer su negativne. Ne osećate se lepo kada ste negativni, osećate se lepo kada ste pozitivni a ova reklama u vama je izazvala pozitivnost, sreću, maštu… i tako je ujedno dovela novu žrtvu banci.

Biste li ikada uzeli kredit da na reklami stoji istina?

banka
Raiffeisenbank

PRIMER 3:

Vlasnici trgovačkih lanaca uveravaju vas da su tu zbog vas dok je istina ipak malo drugačija. Vi ste tu zbog njih, da napunite njihove džepove, kupite mi vile, jahte, vikendice i da materijalno osigurate članove njihovih porodica sve do petog kolena (pa i dalje) dok vam prodaju svoje industrijsko smeće. Veliki trgovački lanci izgurali su sa “trgovačke scene” sve male preduzetnike i kvartovske prodavnice, uništili su domaću poljoprivredu i prodaju nam voće i povrće iz uvoza koje obično nema ukus i miris već samo boju i izgled. Namirnice koje su tretirane raznim hemikalikama i pesticidima i koje nisu videle ni “D” od “domaćeg proizvoda” predstavljaju nam kao da su savršene za naše zdravlje, blag pogled i lepršav hod. Nama je trenutno najsmešniji limun iz Konzuma (Idea. Maxi …) na kojem piše da nije za jelo. Za šta je onda? Za loptanje? Vitrinu? Gađanje suseda koji nam se zamerio? Trebalo bi da pitamo Todorića, možda on zna šta bi trebali raditi s tim limunom?

O radnicima koji rade tamo za mizernu platu bolje da ne govorimo….

konzum-i-idea
Todorić širi pipke na Balkanu

 

PRIMER 4:

Promocija zajedništva, prijateljstva, davanja, dobrote. Svi bi mi želeli da živimo u svetu gde vlada mir, ljubav, zajedništvo, deljenje… Ipak nažalost živimo u svetu gde se te reči koriste samo kako bi nas izmanipulisali, kako bi mi pomislili da radimo nešto dobro, kako bi kupovinom nekog proizvoda i poklanjanjem istog pomislili kako pokazujemo nekome da nam je stalo do njega ili ako primimo poklon da je nekome stalo do nas. Coca-Cola već neko vreme koristi parole tipa “Pokloni, usreći, izmami osmeh na lice nekome, poljubi nekog, prijateljstvo, deljenje, dobrota”. Dele šakom i kapom svoj napitak, naravno ako ga kupite. U ovom “zajedništvu” sudeluju i razni mediji, daruju vas i vi mislite “oh kako im je stalo do nas, besplatno piće, juuuhuuu”. A čime vas daruju? To nikog ne zanima, važno je samo da je free.

Sva bezalkoholna gazirana pića na svetu imaju približno istu formulu: 90% vode i 10% šećera. Voda i šećer su, dakle, osnovni sastojci i Coca-Cole, kojima se dodaje ugljen-dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein.

Evo šta se još nalazi u ovom magičnom napitku:

1. FENILALANIN (Phenylalanine) – Utiče na lučenje serotonina (hormon zadovoljstva) koji izaziva zavisnost. Kada se jednom navučete na Coca Colu teško se s nje “skinuti”. To mogu potvrditi svi koji je piju, oni jednostavno ne mogu zamisliti dan bez omiljenog pića.

2. FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) ili E338 – Smanjuje gustoću kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i formira soli koje se ne apsorbuju. Takođe, izaziva bolesti bubrega, kao i formiranje kamenca. I eto vas kod lekara za par godina. O farmaceutskoj industriji i o tome šta se dešava kada jednom upadnete u njihove ralje ćemo drugi put, mada i sada možete pronaći interesantnih članaka i činjenica na našem sajtu.

coca cola otrov
Coca Cola – piće za biće

3. ASPARTAM (Aspartame) ili E951 (Coca Cola Light) – Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor. Ovo je verovatno jedan od najopasnijih i najdostupnijih dodataka hrani. Aspartam je veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 200 kg šećera), a istovremeno je niskokaloričan. Zbog toga je idealan za sve “sugar-free” proizvode (Orbit žvake, Coca-Cola, Pepsi i ostali gazirani sokovi). Problem nastaje kada se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo delovanje (posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu), a direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (po nekima i kancera).

4. KOFEIN (Caffeine) – Izaziva zavisnost. Sve kafopije znaju da ne mogu bez nje isto kao svi Coca Cola obožavaoci.

5. NATRIJ CITRAT (Sodium citrate / Trisodium citrate) – Ovaj “regulator” ukusa je ustvari anestetik (za jezik) i antikoagulans (sprečava zgrušavanje krvi). Ukoliko vas nešto zaboli ne morate po lekove, popijte Coca Colu!

6. NATRIJ BENZOAT (Sodium benzoate) ili E 211 – Konzervans, koji može reagovati s vitaminom C i formira benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe, utvrđeno je da ova hemikalija oštećuje ćelije. 2007. je otkriveno da natrij benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece. Prema ovim istraživanjima IQ opada i do 5,5. U Coca-Coli su izjavili da će obustaviti upotrebu E 211 “čim se pronađe adekvatna zamena”. Naravno, nije Coca-cola jedina koja ima ove sastojke u sebi.

Ovo su bili samo neki od primera kako korporacije koriste vaše emocije za dobrobit svog profita jer nema šanse da bi vam na bilo koji drugi način uspele uvaliti svoje “super ponude” .

Primera ima na hiljade i svuda su oko nas, dovoljno je da se zapitate zašto sam uradio ili kupio “nešto” i pogledate malo dublje u sebe. Odgovor je tu.

Global Media

Copyright © 2015 Global Media

Vodič kroz emulgatore: Hrana kao genocidno oružje!

Uslovi korišćenja


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*