Trump Upozorava: “Napad na Asada značio bi rat sa Rusijom!”


Trump Upozorava: “Napad na Asada značio bi rat sa Rusijom!”

Velkovski-Duško 
Pripremio: Duško Velkovski

 

 

Novoizabrani predsednik SAD-a Donald Tramp potvrdio je da će najverovatnije napustiti politiku Obame o Siriji i da traži moguće približavanje sa Rusijom po pitanju Asada.

“Ja sam imao suprotan stav u odnosu na mnoge u vezi sa Sirijom”, rekao je 70-godišnji republikanac u svom prvom intervjuu nakon izbora.

 

Od početka sirijskog rata, spoljna politika Baraka Obame usmerena je na podršku i obuku takozvanih “umerenih” pobunjeničkih grupa koje su trebale da pobede teroriste Islamske Države (IS, ranije poznat pod nazivom ISIS / ISIL), i da na kraju svrgnu Asada sa vlasti. Taj pristup je dospeo u zastoj kada Vašington nije uspeo da ispuni svoje obaveze u skladu sa sporazumom sa Moskvom da odvoje svoje umerene pobunjenike od međunarodno priznatih terorista.
 
Tramp je izjavio da bi SAD trebale da se fokusiraju na borbu protiv Islamske Države, umesto da sprovode promenu režima u Siriji.
 
“Moj stav je bio da ako se borite u Siriji, a Sirija vodi borbu protiv ISIS-a, morate da se otarasite ISIS-a. Rusija je potpuno usklađena sa Sirijom, a sada imate i Iran, koji postaje moćan, jer je takođe usklađen sa Sirijom … Sada Amerika podržava pobunjenike protiv Sirije, a nemamo pojma ko su ti ljudi. “
 

Američko naoružanje u rukama terorista

Široko je dokumentovano da američko oružje koje se isporučuje umerenim pobunjenicima često završava u rukama ekstremista u Siriji. To oružje koriste džihadisti za napade na civilne pozicije i borbu protiv sirijskih snaga.

 
Novoizabrani Predsednik je upozorio da će, ako SAD napadnu Asada, “završiti tako što će zaratiti protiv Rusije, umesto borbe protiv Sirije.”
 
Američka koalicija je bombardovanjem sirijskih vojnih položaja u blizini grada Deir el-zour 17. septembra dovela do kolapsa SAD-Rusku mirovnu inicijativu.
 
Zbližavanje SAD i Rusije, međutim, može biti na horizontu posle Trampovog priznanja da je primio “Beautiful” (predivno) pismo od ruskog predsednika Vladimira Putina. Tramp je dodao i to da je jedan telefonski poziv između njih zakazan uskoro.
 
Donald Tramp i Vladimir Putin su “veoma slični … u svojim osnovnim pristupima prema međunarodnim odnosima”, rekao je Dmitrij Peskov za Associated Press ranije.
 
“[Tramp] je bio veoma čvrst zagovornik ideje dobrih odnosa između naših zemalja, jer mi nosimo zajedničku odgovornost za stratešku stabilnost u svetu, stratešku bezbednost”, rekao je portparol.
 
Odmah nakon Trumpove pobede, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva očekuje obnavljanje bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 

Vojni establišment SAD protiv Trumpa

Vojni establišment SAD, međutim, izgleda da već deluje protiv politike Trumpa. U intervjuu za CBS This Morning, ministar odbrane Eš Karter osuo je baraž optužbi protiv Rusije.
 
On je rekao da ruska kampanja u Siriji “doliva gorivo na vatru” postojećeg nasilja u zemlji, i tvrdi da “oni ne rade ono što treba da uradimo i što mislim da treba da se uradi [u Siriji].”
 
“Ono što su Rusi rekli, ako se sećate, bilo je da će oni doći u Siriju i boriti se protiv terorista i da će pomoći uklanjanje Asada”, rekao je Karter. “Oni nisu uradili ništa od toga. Oni nisu uradili ništa od toga. “

 

Dok Moskva preduzima napore da eliminiše islamsku državu i Al-Nusra Front teroriste u Siriji, nikada niko iz Moskve nije izjavio da će učestvovati u prisilnom uklanjanju predsednika Bašara Asada.
 
Kada je Nora O'Donel naivno upitala: “Oni pomažu Asada?” Karter je nastavio, “Tačno. Što zauzvrat samo pojačava plamen Sirijskog građanskog rata. Tako da su Rusi svojim prisustvom tamo potpuno unazadili sve i šta uopšte oni rade tamo.” – rekao je Karter
 
“Dakle, ja ne preporučujem predsedniku da se povezuje sa Rusijom ili još gore da zajedno radimo sa Rusima dok Rusi ne počnu da rade pravu stvar”, zaključio je Karter.
Norah O'Donnell – CBS News

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*