Međunarodna Federacija Novinara ZVANIČNI IZVEŠTAJ – Nasilje prema novinarima neprihvatljivo visoko! Uznemiravanje medijskog osoblja doseglo nove visine!

Međunarodna Federacija Novinara
Međunarodna Federacija Novinara - Zvanični Izveštaj 2017.

Međunarodna Federacija Novinara – ZVANIČNI IZVEŠTAJ

dusko-velkovski-journalist-ifj-efj

 

Izveštava: Duško Velkovski (IFJ) International Federation of Journalists

 

Međunarodna Federacija Novinara u svom zvaničnom Izveštaju  za 2017. godinu izveštava da je vrlo brutalno ubijeno najmanje 80 izveštača obavljajući svoj posao dok je nasilje i surovo maltretiranje novinara i radnika u medijima u rapidnom porastu.

Međunarodna Federacija Novinara u Izveštaju navodi da su izveštači gubili živote u ciljanim ubistvima, napadima automobilima bombama i incidentima unakrsne vatre.

Tokom 2017. godine nezakonito je u zatvoru bilo više od 250 novinara što je nedopustivo i dalje se neće tolerisati. 
Najveći broj ubijenih reportera je u Meksiku, ali su mnogi živote izgubili u ratnim zonama poput Avganistana, Iraka i Sirije.

Osam žena novinara je poginulo od čega dve u Evropi, Kim Vol u Danskoj, koja je stradala u podmornici inovatora o kojem je pisala, te istraživački novinar Dafne Karuana Galicija koja je stradala od eksplozije bombe postavljene pod njen automobil na Malti.

 

Najveća svetska novinarska organizacija, Međunarodna Federacija Novinara (IFJ), saopštava da je 2017. godine najmanje 80 novinara brutalno ubijeno tokom svog posla

Osim toga, Međunarodna Federacija Novinara istiće da su nasilje i uznemiravanje medijskog osoblja dosegli nove visine.

U svom godišnjem “Izveštaju o ubistvima” Međunarodna Federacija Novinara navodi da su novinari gubili živote u ciljanim ubistvima, eksplozijama bombi i u unakrsnoj vatri širom sveta.

2017. godine je u zatvoru bilo više od 250 novinara.

Broj mrtvih, od 29. decembra, najmanji je u deceniji i smanjen sa 93 u 2016. Najveći broj je ubijen u Meksiku, a dosta je stradalo u ratnim zonama Avganistana, Iraka i Sirije.

Predsednik organizacije Filip Lerut rekao je da iako broj smrti “predstavlja trend smanjenja, nasilje prema novinarima ostaje neprihvatljivo visoko”.

Prema njegovim rečima, IFJ smatra zabrinjavajućim to što se “manji broj ne može povezati s merama koje su vlade preduzele u borbi protiv nekažnjivosti tih zločina”.

Od osam ubijenih novinarki dve su ubijene u evropskim demokratijama – Kim Vol u Danskoj, u podmornici pronalazača o kom je pisala, i malteška istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija koja je razneta bombom postavljenom u kola.

IFJ upozorava da je “nezapamćen broj novinara bio zatvaran, primoravan da beži, da je autocenzura raširena i da je nekažnjivost za ubistva, uznemiravanje, napade i pretnje nezavisnom novinarstvu na nivou epidemije”.

Samo u Turskoj zatvoreno je oko 160 novinara, što je dve trećine ukupnog broja u svetu.

Zabrinutost je izražena i u pogledu Indije gde su napadi na novinare motivisani nasilnim populizmom.

Poseban izveštaj o stanju medija u Srbiji i zemljama Balkana je u završnoj fazi obrade i biće dostupan široj svetskoj javnosti čim se svi podaci obrade.

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/photos/a.478355595659974.1073741828.458605980968269/777675295728001/?type=3&theater

Journalists & media staff killed list in 2017

 

ABOUT IFJ

The International Federation of Journalists is the world's largest organisation of journalists. First established as the Fédération Internationale des Journalistes (FIJ) in 1926 in Paris, it was relaunched as the International Organization of Journalists (IOJ) in 1946, but lost its Western members to the Cold War and re-emerged in its present form in 1952 in Brussels. Today the Federation represents around 600.000 members in more than 140 countries across the world. The IFJ promotes international action to defend PRESS FREEDOM and SOCIAL JUSTICE through STRONG, FREE and INDEPENDENT trade unions of journalists.

Međunarodna Federacija Novinara - International Federation of Journalists (IFJ) - The Global Voice of Journalists
Međunarodna Federacija Novinara – International Federation of Journalists (IFJ) – The Global Voice of Journalists

IFJ – International Federation of Journalists

Full name (in English) International Federation of Journalists
(in French) Fédération internationale des journalistes
(in Spanish) Federación Internacional de Periodistas

Global Media Planet INFO

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite nas skromnom donacijom. Naš rad više neće biti moguć bez vaše podrške: PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com ili https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

If you’re able, and if you like our content and approach, please support the project. Our work wouldn’t be possible without your help: PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com or via: https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podelite ovaj Izveštaj sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*