Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio istragu u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova: Moguće krivično delo


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio istragu u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova: Moguća krivična dela

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je naredio pokretanje postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, nakon što su u jučerašnjoj skupštinskoj debati javno korišćeni podaci o ličnosti iz službene dokumentacije, saopštio je poverenik.

Naime, tokom jučerašnje rasprave, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izneo je podatke iz zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o vojnoj sposobnosti Zorana Živkovića.

Foto: Srđan Ilić / Aleksandar Martinović
Foto: Srđan Ilić / Aleksandar Martinović

Martinović citirao lične podatke iz vojne evidencije o Zoranu Živkoviću

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke je tokom skupštinske rasprave čitao zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o vojnoj sposobnosti Zorana Živkovića.

Prema oceni profesora Pravnog fakulteta Union Bogoljuba Milosavljevića, Martinovićev potez je „klasičan primer političke zloupotrebe institucija”.

„Onaj ko je dostavio podatke iz vojnog odseka počinio je krivično dela.

Reč je o povredi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i  potpuno je nedopustivo u pravnoj državi. Ovaj primer pokazuje da se i najosetljiviji podaci zloupotrebljavaju“, kaže Milosavljević za Insajder.

Martinović je dokumenta koja ne mogu javno da se pribave citirao postavljajući pitanje zašto je predsedniku Nove stranke data dozvola 2010. za pištolj Zbrojevka.

Šef poslaničke grupe SNS je detaljno citirao sadržaj zaštićenih dokumenata koji se čuvaju u vojnim odsecima. Martinović je objašnjavao iz kojih razloga je Živković oslobođen vojne obaveze, a ove podatke nećemo objaviti zbog zaštite podataka o ličnosti.

Odgovarajući na ovakve navode Živković je rekao da je regrutovan za Gardu, ali da je 1983. godine imao težak saobračajni udes zbog kojeg je više od godinu i po dana bio na štakama. On je dodao da dozvolu za pištolj ima od 1994. godine.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova počinili kažnjiva dela

“Vrsta ličnih podataka i način na koji su korišćeni ukazuje na to da su službena lica u Ministarstvu odbrane izvesno, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo verovatno, stavljajući lične podatke kojima raspolažu u zakonom utvrđene svrhe na raspolaganje trećem, neovlašćenom licu, povredila odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i tako počinila kažnjive prekršaje”, navodi se u saopštenju Poverenika.

Sve okolnosti, prema navodima iz saopštenja, govore da se radi o postupcima koji predstavljaju i znatno ozbiljniju povredu zakona nego što je to prekršaj, odnosno da se radi o izvršenju krivičnog dela.

Poverenik podseća da je članom 146 Krivičnog zakona predviđeno da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine.

 

Potrebno da reaguje i tužilaštvo

Zato bi bilo ne samo normalno i logično nego i nužno da ovakvi događaji, mnogo pre poverenikove, izazovu pažnju i odgovarajuću reakciju javnog tužilaštva. Veoma je zabrinjavajuće to da, u brojnim situacijama u kojima je dolazilo do teških povreda prava na zaštitu podataka o ličnosti koja su izazivala, najblaže rečeno, sumnju u izvršenje krivičnog dela, tužilaštva nisu nalazila za shodno da reaguju na bar približno adekvatan način, često čak ni uopšte.

“Posao državnih organa je da štite podatke o ličnosti građana, a ne da ih kompromituju i zloupotrebljavaju. Svaka zloupotreba tih podataka morala bi privlačiti pažnju svih nadležnih i povlačiti za sobom odgovarajuće konsekvence. To posebno važi za gotovo otvoreno neskriveno stavljanje na raspolaganje od strane organa vlasti podataka iz službene evidencije pripadnicima bilo koje političke opcije, da bi ih oni koristili u međusobnim političkim obračunima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder

Foto: Srđan Ilić / Rodoljub Šabić
Foto: Srđan Ilić / Rodoljub Šabić – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je naredio pokretanje postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je to učinio, kako se navodi u saopštenju, zbog toga što su u sredu u skupštinskog debati javno korišćeni podaci o ličnosti iz službene dokumentacije ova dva ministarstva. “Vrsta ličnih podataka i način na koji su korišćeni ukazuje na to da su službena lica u Ministarstvu odbrane izvesno, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo verovatno, stavljajući lične podatke kojima raspolažu u zakonom utvrđene svrhe na raspolaganje trećem, neovlašćenom licu, povredila odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i tako počinila kažnjive prekršaje”, navodi se u saopštenju Poverenika. Međutim, kako se dodaje, sve okolnosti govore da se radi o postupcima koji predstavljaju i znatno ozbiljniju povredu zakona nego što je to prekršaj, odnosno da se radi o izvršenju krivičnog dela.

Kompletno saopštenje ali i mnoge druge pokrenute postupke od strane čini se jedinog preostalog organa tj institucije koja zaista i funkcioniše i to besprekorno možete pronaći na dole priloženim linkovima:

Lat: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Cyr: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Eng: Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

 

 

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

(već od 1 €, bilo koja valuta, automatska konverzija, dinari, kune, KM, sve moguće svetske valute, samo jedan klik, sami upišite iznos – bilo kojim iznosom pomažete rad portala koji je namenjen vama, sve uplate biće javno prikazane osim ako Vi to ne želite, zbirno će biti prikazane svakako za svaki mesec kao i pregled troškova rada portala)

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima!


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*