Kolinda Grabar Kitarović kod Putina prošla ko bosa preko trnja – čekala 45 minuta na prijem

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Vladimirovič Putin

Kolinda Grabar Kitarović kod Putina prošla ko bosa preko trnja – čekala 45 minuta na prijem

Ruski lider ostavio hrvatsku predsednicu DA ČEKA 45 MINUTA – PUTIN ODUVAO NATO KOLINDU! – prava istina koju vam niko neće reći

Na nimalo prijateljskom sastanku, koji je trajao samo 20 minuta, ruski lider Vladimir Putin zatražio da Hrvatska ruskim bankama hitno vrati 1,3 MILIJARDE EVRA koje je proneverio ‘Agrokor’
M. Jovanović – M. Dobromirović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je odmah na početku svoje trodnevne posete Rusiji prošla kao bosa po trnju!

Ruski lider je Kitarovićevu najpre ostavio da ga u hodnicima državne rezidencije u Sočiju čeka čak 45 minuta, a onda je na nimalo prijateljskom sastanku, koji je trajao tek 20 minuta, zatražio da Hrvatska ruskim bankama pod hitno vrati 1,3 milijarde evra koje je proneverio ‘Agrokor’ Ivice Todorića.

Kolinda Grabar Kitarović je, inače, tokom sastanka pozvala Putina da poseti Hrvatsku, ali se on napravio da taj poziv nije čuo!?!

Nakon što je prvi čovek Sberbanke Putinu rekao da godišnje zarađuju 12 do 13 milijardi evra, ruski predsednik se nasmejao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. – VIŠE O PROCURELIM DETALJIMA SA RUČKA KOJI JE OČITO PRESEO KOLINDI

Paradržavna firma

Zagrebački mediji su uoči sastanka Kitarovićeve i Putina najavljivali da će glavna tema razgovora biti više od milijardu evra koje je ‘Agrokor’ uzeo od Sberbanke i VTB banke i nikad nije vratio ni cent.

Koliko je situacija dramatična, prenose zagrebački mediji, možda najbolje govori poruka prvog zamenika predsednika uprave ruske Sberbanke Maksima Poletajeva, koji je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uoči sastanka Kitarović-Putin rekao: Nacionalizovali ste “Agrokor”, vratite nam dug!

– S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizovala “Agrokor”, to je sada dug hrvatske vlade. Hrvatska bi trebalo da pretvori dug u državne obveznice i isplati nas – podvukao je Poletajev.

Lopatom na bager
Putin je Kolindi poručio da je Moskva odlično razumela pretnje Hrvatske u vezi sa krizom u Ukrajini, odnosno u vezi sa prisajedinjenjem Krima
Izvor Informera

Zvanično, ni Putin ni Kolinda Grabar Kitarović nisu saopštili šta je dogovoreno u vezi sa ovim dugom. Ruski predsednik je dao protokolarnu, diplomatsku, hladnu i očigledno nimalo prijateljsku izjavu.

– Drago mi je što smo imali priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima – poručio je Putin sa sastanka u rezidenciji Bočarov ručej. Kitarovićeva je, s druge strane, istakla je da bi ovo trebalo da bude nova stepenica u odnosima dveju država.

– Razgovarali smo o bilateralnim odnosima. Između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja… – rekla je Kolinda Grabar Kitarović, koja je tako indirektno potvrdila da je jedna od tema svakako bio dug “Agrokora”.

Kolinda Grabar Kitarović: Ključan dijalog Rusije i NATO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je za rusku agenciju Tas izjavila da je neophodna normalizacija saradnje Rusije i NATO pakta.

– Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije, EU i NATO, organizacije čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo. Taj dijalog je ključan. Rusija i NATO su ključni faktori evropske bezbednosti i stabilnosti – kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Inače, kako prenose diplomatski izvori, sastanak Putina i Kolinde bio je sve samo ne prijatan i prijateljski.

– Putin je Kitarovićevoj odmah na početku razgovora stavio do znanja da Rusija ne može i neće da pređe preko nacionalizacije potraživanja ruskih državnih banki. Takođe, poručio joj je i da je Moskva odlično razumela ratoborne poruke i pretnje Hrvatske u vezi sa krizom u Ukrajini, odnosno u vezi sa prisajedinjenjem Krima. Kada je nastala neprijatna tišina, Kolinda je pokušala da popravi raspoloženje tako što je predsedniku Putinu prenela poziv da poseti Hrvatsku, ali on se napravio da to nije čuo… – prepričava sagovornik Informera.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ubeđen je da je “Agrokor” bio velika finansijska prevara i da je bilo pitanje trenutka kada će propasti.

 mojgao MILAN KOVAČEVIĆ EKONOMISTA

Hrvatska je u nezavidnoj situaciji i pravila je greške koje je mogu skupo koštati. Pogrešila je što je preuzela upravu nad ‘Agrokorom’ i ignorisala poverioce. To može uvećavati pravo poverilaca banke da traže otplatu od države.

– To je u suštini bila paradržavna firma u kojoj su radili članovi porodica poznatih političara i službenici raznih ministarstava. Godinama je lažno prikazivano stanje u kompaniji i bilo je samo pitanje vremena kada će biti otkrivena finansijska prevara. Sberbanka neće odustati od potraživanja i tražiće način da Hrvatska vrati dug – kategoričan je Linta.

Rusi pokrenuli arbitražu

Komentarišući ove navode, poreski stručnjak Ivan Raonić smatra da su dugovi Hrvatske zaista veliki i da je pitanje da li su u stanju da ih vrate.

– Tačno je da je “leks Agrokor” vrsta nacionalizacije imovine te firme, o čemu svedoče presude privrednih sudova u Srbiji i Crnoj Gori koje ne dozvoljavaju njegovu primenu u domaćim uslovima. Nezvanično se priča da je Kitarovićeva otišla u Rusiju zbog problema sa potraživanjima Sberbanke. Koliko se inače ozbiljno shvata Hrvatska i njena sposobnost vraćanja dugova, najbolje govori to što je Sberbanka već pokrenula međunarodnu arbitražu – zaključuje Raonić a prenosi uvek dobro informisani Informer.

Izvor: Informer

Russian President Vladimir Putin (R) looks on Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic (L) during their meeting on October 18, 2017 in Sochi, Russia.
Russian President Vladimir Putin (R) looks on Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic (L) during their meeting on October 18, 2017, in Sochi, Russia.

VEZANO 31/03/2017: 

SLUČAJ AGROKOR – u Srbiji 10.000 ljudi ostaje bez posla u Hrvatskoj više od 60.000!

AGONIJA! Gradski centar za socijalni rad ODUZEO DETE OD OBA RODITELJA!

Jorgovanka Tabaković Guverner Narodne Banke Srbije PLAGIRALA svoj doktorat! – POGLEDAJTE DOKAZE!

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/posts/860734040755459

 

UKRAJINSKA KRIZA – ONO ŠTO VAM NIKADA NIJE REČENO – OVI SNIMCI SU ZABRANJENI NA SVIM MEDIJIMA 

THE UKRAINE CRISIS – WHAT YOU'RE NOT BEING TOLD Banned on mainstream media

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*